Jakie jabłonie są najlepsze na soki, a jakie na cydr?

2018-07-28
Jakie jabłonie są najlepsze na soki, a jakie na cydr?

Nie łatwo wśród wielu odmian jabłoni dostępnych w naszym sklepie wybrać te, które są najlepsze na soki. Dlatego postanowiliśmy Wam pomoc i wskazać kilka wartościowych odmian. 

Kierując sie doborem jabłek na soki, przede wszystkim musimy pamiętać, że najlepiej sprawdzają się jabłka twarde i soczyste. Z jabłek miękkich może powstawać nam zbyt dużo musu zamiast soku. 

Na soki polecamy przede wszystkim odmiany jesienne i zimowe, mają one mniejszą kwasowość niż jabłonie wczesne typu papierówka i można je przechowywać. Dzięki temu smakiem orzeźwiającego soku będziemy mogli cieszyć się także zimą. Najwięcej soku otrzymamy z Antonówki, Cortlanda, Mekintosza, Malinówki i Szampiona.

Jeśli chcesz uzyskać sok o słodkim smaku polecamy odmiany: Ligol, Szampion, Golden Delicious, Malinówka, a jeśli o słodko-kwaśnym smaku: Cortland, Gala, Gloster, Jonagold, Mekintosz.

A które odmiany są najlepsze na cydr - orzeźwiający napój alkoholowy, wytwarzany ze świeżo wyciśniętego soku z jabłek? Na rynku polskim ciężko znaleść fachową literaturę opisującej przydatność poszczególnych odmian do produkcji cydru. Dopiero w 2010 roku na SGGW opublikowano pracę autorow: M. Iwaniuk, A. Wiktor, M. Wronka, S. Bonin pod tytułem „Wpływ odmiany krajowych jabłek oraz wybranych szczepów drożdży na cechy jakościowe cydrów”. Autorzy publikacji przetestowali sześć naszych rodzimych odmian jabłek, oceniając je pod względem stopnia kwasowości oraz walorów smakowych. Poniżej prezentujemy wyniki badań:

Idared – cydr ma bardzo kwaśny i cierpki smak, bardzo wyczuwalny smak jabłka w cydrze
Janagold – cydr o bardzo kwaśnym smaku, najkwaśniejszy z testowanych odmian
Sawa - bardzo kwaśny i niezwykle aromatyczny cydr
Cortland – trunek przygotowywany z soku jabłkowego i drożdży jest bardzo smaczny, słodko-kwaśny
Gloster – cydr o przeciętnych walorach smakowych i średnim poziomie kwasowości
Szampion – cydr słodki, ledwie mieszczący się w klasyfikacji na ten rodzaj trunku

Jeśli zatem zależy nam na walorach smakowych i kwaśnym smaku cydru najlepiej sprawdzą się odmiany: Idared, Jonagold, Sawa a słodko-kwaśnym: Cortland.
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2018
$('#dialog_close').click(); $('#menu_preloader_add').remove();
This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
Close
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel