Dereń jadalny - odmiany, uprawa, właściwości

2019-03-07
Dereń jadalny - odmiany, uprawa, właściwości

Dereń jadalny nazywany dereniem właściwym to niewielkie drzewo lub obszerny krzew, który osiąga 3-5 metrów wysokości. Głównie uprawiany dla drogocennych owoców, które wykorzystywane są do przetworów, dżemów i nalewek. Dereń jadalny jest także bardzo dekoracyjną rośliną, szczególnie wiosną i jesienią. Poznaj te lecznicze krzewy!

Dereń jadalny — odmiany, właściwości i uprawa

Dereń jadalny najefektowniej wygląda w trakcie kwitnienia, gdy pokazują się jego żółte kwiaty.

Możemy podziwiać ten spektakl na przełomie marca i kwietnia, ale przy cieplejszej aurze, kwiaty wyrastają na bezlistnych pędach. Dereń jadalny jest także rośliną niezwykle przyjazną dla pszczół! Jego kwiaty sa również miododajne i są jednym z pierwszych pożytków dla tych owadów!

Dereń jadalny — owoce

Największą zaletą dereni jadalnych są ich elipsoidalne owoce. Mogą być czerwone lub żółte i osiągają od 1 do 3 cm. Roślina owocuje na przełomie września i października i wygląda w tym czasie niezwykle interesująco. Możemy je jeść na surowo, ale dopiero gdy będą dojrzałe, gdyż wcześniej będą miały cierpki smak. Mają one niepowtarzalny smak i są rewelacyjnym surowcem do wyrobu konfitur, dżemów oraz znanej nalewki - „dereniówki". Zawierają one cenne kwasy organiczne, przeciwutleniacze, sole mineralne oraz witaminy C i P.


Dereń jadalny — popularne odmiany

 

Dereń jadalny - odmianyDereń jadalny Jantarnyj — plenna odmiana o żółtych owocach, która polecana jest to wszystkich ogrodów przydomowych. Jantarnyj potrafi dać nam 30-40 kg owoców z krzewu!

Dereń jadalny Wudubieckij — owoce tej odmiany dojrzewają nieco wcześniej, gdyż od połowy sierpnia. Są czerwone i osiągają około 6,5g. Przeciętny plon z krzewu to 50 kg.

Dereń jadalny Kotula — odmiana cechująca się dużym owocem w kształcie spłaszczonej gruszki. Bardzo cenna i plenna odmiana dojrzewająca w pierwszej połowie września.

Dereń jadalny Dublany — plenna, deserowa odmiana, której czerwone owoce dojrzewają pod koniec sierpnia. Szczególnie polecana na przetwory i nalewki.

 

Dereń jadalny — uprawa

Sadzonki derenia jadalnego są mało wymagająca i w pełni mrozoodporna. Nawożenie nie jest z reguły potrzebne, lecz jeśli już to używamy nawozów organicznych. Dereń jadalny nie wymaga regularnego cięcia. Gdy po kilku latach roślina mocno się zagęści, można przeprowadzić cięcie prześwietlające. Nadmierne cięcie ogranicza plonowanie. Polecany do nasadzeń ogrodów naturalistycznych i wiejskich. Często też wykorzystywany jest do tworzenia nie formowanych żywopłotów. Będzie świetną osłoną od mocnych wiatrów.

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2019
  • facebook
$('#dialog_close').click(); $('#menu_preloader_add').remove();
This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
Close
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel